تبلیغات

چاپ و بسته بندی مواد غذایی



بسته بندی مواد غذایی




مقدمه:بسته بندی، فرآوری و نگهداری صحیح محصولات کشاورزی راه هایی هستند که می توانند چرخه تولید را کامل کرده و قسمتی از مشکلات را برطرف نمایند.این فرآیند ها از یک طرف از ضایع شدن محصولات جلوگیری می کند و از طرف دیگر ارزش افزوده ایجاد کرده و باعث جذب نیروی انسانی بیکار می شود. در این میان بسته بندی و درجه بندی محصولات کشاورزی عملی ترین نوع فعالیت صنایع تبدیلی در روستاهاست، زیرا انجام آن آسان بوده و نیز ماشین آلات مورد نیاز ان دارای فناوری ساده و ساخت داخل کشور می باشد. علاوه بر این به دلیل بالا بودن ضریب تبدیل آن نسبت به واحد های فرآوری برای تامین مواد خام به سرمایه در گردش کمتری نیاز دارد. باید به این نکته توجه داشت که بسته بندی مانند هر صنعت دیگری نیازمند تخصص و آگاهی است و اجرای صحیح ان به اطلاعاتی نیاز دارد که علاوه بر نکات علمی به جنبه های عملی بسته بندی هم بپردازد.
                                                                              بسته بندی چیست؟بسته بندی یکی از اصول مهم در چرخه تولید بوده و دارای نقش اساسی می باشد.1- تبلیغ و معرفی غذا در محل فروش 2 - حفاظت از غذا در مدت ماندگاری آن. در گذشته های دور بسته بندی فقط به منظور حفاظت از غذا انجام می شد ولی پس از انقلاب صنعتی اهداف دیگری نیز از قبیل جنبه های ارتباطی و تبلیغاتی بر آن اضافه شد ، به طوری که در حال حاضر بسته بندی وظیفه انتقال پیام به مصرف کننده را دارد و در واقع واسطه ای میان تکنولوژی و مصرف کننده است.موسسه بین المللی بسته بندی ان را به عنوان پوشش محصولی تلقی می کند. این پوشش قادر است تا مزایای زیر را ایجاد کند:1- ظرف باشد 2- از کالا محافظت و نگهداری نماید.  3 - با خریدار ارتباط برقرار کند و اطلاعات را به او منتقل نماید 4 - کالا را نمایش و سودمندی آن را نشان دهد.انچه که بسته بندی به عنوان یک معیار تبلیغاتی در عرصه تجارت می تواند انجام دهد چیزی نیست جز: (ترغیب به خرید و تکرار در خرید) بسته بندی و تاثیر آن بر نگهداری مواد غذاییبسته بندی از ضایع شدن مواد غذایی جلوگیری کرده و طول عمر نگهداری انها افزایش می دهد و مواد غذایی را سالم به مصرف کننده عرضه می نماید. عواملی که موجب آسیب رساندن به مواد غذایی می شود عبارتند از:الف) مکانیکی(ضربه، ارتعاش، فشار و سایش ب) آب و هوایی، که باعث تغییرات ظاهری و شیمیایی در غذا می شود( نور ، اشعه فرابنفش، بخار آب ، اکسیژن و تغییرات دما) ج) الوذگی ( میکروب ها، قارچ ها و حشرات)  د)دستکاری و تقلببسته بندی مواد غذایی ، آنها را ازصدمه عوامل مخرب مکانیکی در حین بارگیری ، حمل و نقل و تخلیه بار مصون نگه داشته و از تاثیر عوامل خارجی مانند:  آسیب حشرات  و تغییرات جوی جلوگیری می کند و همچین باعث افزایش طول عمر و نگهداری مواد غذایی می شود


                                                                 

بسته بندی و تاثیر آن بر فروش محصولاتتوجه به تغییر وتحولات و پیشرفت های تکنولوژیکی متعدد که در صنایع وابسته به بسته بندی بخصوص چاپ ایجاد شده ، باعث شده است که بسته بندی علاوه بر نقشی که در نگهداری مواد دارد ، به عنوان یکی از عوامل پویا و موثر بر فروش مواد غذایی و محصولات کشاورزی در بازار رقابتی تجارت نیز محسوب می گردد.یک بسته بندی خوب از عناصر مختلفی برای جذب مشتری استفاده می کند که برخی از آنها عبارتند از :جذابیت در نام، طراحی زیبا، تبلیغات و قیمت مناسب.بسته بندی و نقش آن بر کاهش هزینه هابا استفاده از بسته بندی ، محصولات موجود در فروشگاه ها بهتر عرضع می شوند، چون بسیاری از اطلاعاتی که می بایست در مورد محصولات بسته بندی نشده توسط فروشنده به مصرف کننده انتقال یابد، به وسیله اطلاعات درج شده بر روی بسته ها به مصرف کننده منتقل می شود و به همین دلیل در فروشگاههای بزرگ هزینه های نیروی انسانی کاهش می یابد و مصرف کننده وقت کمتری را به خرید اختصاص می دهد. همچنین بسته بندی موجب کاهش هزینه حمل و نقل و انبار داری محصولات و مواد غذایی برای کارخانجات خواهد شد.درجه بندی و بسته بندی محصولات کشاورزیمحصولات کشاورزی که در صنایع غذایی به عنوان مواد اولیه استفاده می شوند، خواه به منظور مصرف تازه خوری برداشت شده باشند و خواه مورد بسته بندی یا فراوری قرار گیرند ، حتماً باید درجه بندی شوند در درجه بندی دو ویژگی را باید مورد توجه قرار داد :1 - درجه رسیدگی میوه2 - یکنواختی محصول از نظر شکل و اندازهدرجه رسیدگی و زمان برداشت محصول برای هر دو مرحله بسته بندی و فرآوری محصولات به یک نسبت اهمیت دارد و در هر دو حالت باید توجه داشت که محصولاتی که بسته بندی می شوند و یا در جریان فرآیند فرآوری قرار می گیرند، علاوه بر اینکه باید از نطر رسیدگی مشابه باشند ، باید در زمان مناسبی از رسیدگی نیز برداشت شوند. به طوری که محصولاتی که کاملاً رسیده و سفت هستند و به مصرف تازع خوری می رسند برای فرآوری مناسب نبوده ، همینطور محصولاتی هم که بیش از حد رسیده و خراب شده باشد نیز نباید در فرآوری ( مثلاً کنسرو سازی) استفاده گردند ، زیرا حرارت اعمال شده در طی مراحل کنسرو سازی باعث تجزیه بیشتر بافت محصول و له شدن آن می شود.برداشت میوه و سبزیکیفیت میوه ها و سبزی هایی که تازه خوری می شوند به شرایط و روش پس از برداشت انها بستگی دارد. میوه ها و سبزی ها می توانند کیفیت خود را تا روزها ف هفته ها و یا ماه ها (بسته به شرایط نگهداری) حفظ کنند. رسیدگی در میوه و سبزی به تغییراتی که در رنگ ، بافت و مزه رخ می دهد مربوط می شود. این تغییرات باعث پسندیده شدن میوه و سبزی در نزد مصرف کنندگان می شود.                                                      

تشخیص زمان رسیدن میوه ها و سبزی هازمان رسیدگی میوه و سبزی ها را به چند روش می توان تعیین نمود:1 - روشهای ظاهری: مشاهده رنگ پوست و اندازه میوه ، برگ های خشک شده ، خشکی بدنه گیاه، کامل شدن میوه.2 - روشهای فیزیکی: سهولت جدا شدن میوه از درخت و اندازه گیری وزن میوه و یا استفاده از نرمی سنج یا تردی سنج( به هنگام استفاده از روش های فیزیکی باید توجه داشت که استفاده از کود های شیمیایی ازت دار باعث نرم شدن و سهولت جدا شدن از ساقه شده و دقت این روش را کاهش می دهد.)روش های شیمیایی: اندازه گیری مواد جامد کل ، تعیین اسیدیته ، اندازه گیری نسبت مواد جامد به اسید و تعیین میزان نشاسته میوه.

ادامه دارد(آردیسی وار)





منبع : bsazad[dot]mihanblog[dot]com[slash]post[slash]84

عمومی بسته بندی مواد غذایی, عمومی بسته بندی مواد غذایی 2, تعاریف بسته بندی برای مواد غذایی , کشاورزی بسته بندی مواد غذایی, وبلاگ علمی دانشجویان مهندسی , سامانه ایران صنعت لیست , طرح توجیهی تولید کارتن بسته ,

تبلیغات


تبلیغات

تبلیغات
مطالب تصادفی

تبلیغات